21 February 2012

Ya Ummah! Syria's Calling.

Nota ini adalah hasil perkongsian tokoh ulama' syria,Syeik Hassan di UPM yang datang ke malaysia akhir tahun lepas dan menceritakan peristiwa sebenarnya yang berlaku di Syria...Ana turut berkesempatan berada disana.

PERISTIWA SYRIA

Syria merdeka dari penjajahan Perancis pada 1945, dan telah diperintah oleh anak bangsa Syria sendiri sehingga zaman Hafez Al-Assad yang telah memerintah selama 32 tahun dan diikuti oleh anaknya Basyar Al-Assad yang telah memerintah selama 11 tahun. Syria telah menjadi negara yang diperintah oleh diktator.

Hafez Al-Assad berpegang pada Syiah Nusairiyah, yang menyimpan perasaan dengki terhadap rakyatnya daripada MUSLIM SUNNI, yang mencaci dan menghina Saidina Aishah dan Ummahatul Mukminin radhiyallahu anhum, diharamkan sembelihan mereka, mereka melakukan kejahatan yang pelbagai, mereka tidak solat di masjid kita (ASWJ).
Kerajaan Syria didokong oleh Iran yang terkenal dengan Syiahnya, bahkan Hafez sendiri merupakan pelampau Syiah.
Syeikh Hassan seterusnya menceritakan tentang Syria yang mana 6 peratus darinya merupakan Syiah Alawie, 10% darinya beragama Kristian dan 84% daripada rakyatnya beragama Muslim Sunni. Iran mempertahankan tindakan ganas regim Hafez yang membunuh rakyatnya sendiri, begitu juga Hizbullah di Lubnan juga menyokong tindakan Hafez Al-Assad.

BERMULA ZAMAN AYAHNYA- Hafez Al-Assad- konflik berdarah di Hama pada tahun 1982 yang berlaku selama 27 hari mengorbankan hampir 46000 ribu penduduk Hama. Peristiwa ini menyebabkan rakyat Syria mendiamkan diri dari politik sekian lama.
Rakyat mula kembali bangkit terhadap kezaliman yang berlaku semenjak 8 bulan yang lalu.
Permulaan revolusi berlaku di Hama, kemudian merebak ke bandar-bandar lain seperti Dar'aa, Hauran, Halab bahkan sehingga ia berlaku di 157 tempat di Syria.

PUNCA KEBANGKITAN ADALAH : Ada sekumpulan kanak-kanak seramai lingkungan 28 orang bermain-main dan telah menulis sesuatu di dinding sekolah mereka. Apa yang ditulis oleh kanak-kanak ini ialah RAKYAT MAHU JATUHKAN KERAJAAN. Slogan ini telah dilaungkan di negara2 yang berlaku kebangkitan rakyat. Pasukan keselamatan Syria telah menangkap kanak-kanak ini. Mereka telah diseksa dengan cara mencabut kuku-kuku kaki dan tangan mereka. Salah seorang kanak2 itu telah meninggal dunia dan keluarganya meminta mayat kanak2 itu serta kanak2 lain dilepaskan. Kerajaan telah meletakkan syarat dimana bila mahu lepaskan kanak2 itu, mereka perlu memberi wanita2 dikalangan mereka untuk dinikahi oleh puak2 kerajaan Syria ini ( satu bentuk penghinaan), maka berlakulah kebangkitan di Syria.

BENTUK KEZALIMAN YANG BERLAKU SEPANJANG TEMPOH SAURAH.
1-Dalam masa 42 hari telah terbunuh Syahid seramai 4000 orang rakyat Syria.
2-39000 orang telah cedera, mereka tak dirawat dan dibiarkan sahaja.
3-Satu peristiwa di mana seramai 19 orang doktor di hospital dan 40 orang pesakit di hospital tersebut dibunuh tentera Assad di wilayah Doma.
4-9000 tahanan ditahan.
5-413 orang telah syahid di dalam penjara.
6-Wanita2 diculik dan dibawa ke tempat yang tak diketahui. Wanita ini telah dirogol di hadapan abang2, ayah, anak2, dan ahli keluarga mereka. Sebelum dirogol, mereka digari terlebih dahulu.
7-Seorang ukhti bernama Zainab Al-Husni dari Hims, di Madinah Khalid bin Al-Walid. Beliau telah ditangkap dan mahu diperkosa oleh tentera yang menangkapnya. Tetapi beliau melawan. Lantas beliau dibunuh dan telah dipotong 4 KERAT.. Anggota badan yang dikerat itu dimasukkan ke dalam plastik, lalu dicampakkan ke hadapan keluarga beliau.
8-Mengucapkan takbir merupakan sesuatu yang tidak disukai.
9-Menyuruh tukar Laa Ilaha Illah Basyar Asad.
10-Basyar Assad juga daripada kelompok Syiah yang terkeluar daripada Islam dan mengharuskan untuk membunuh Muslimin Sunni..84% daripada posisi kepimpinan Rejim Basyar Assad dipegang oleh kaum keluarga mereka yang terdiri daripada 3 keluarga besar, 6% daripada posisi tersebut pula daripada kaum Ajam dan 10% lagi daripada golongan Kuffar.. Tiada posisi bagi Ahlus Sunnah wal Jamaah..Kezalimannya terhadap wanita dan kanak2 juga terlalu dahsyat melebihi Israel..rakyat2 Sunni dibunuh sesuka hati tetapi walau seorang Israel pun tidak ditumpahkan darah..hasbunallahu wa neemal wakeel..
#RAKYAT YANG KELUAR BERDEMONSTRASI AKAN MANDI DAN BERWUDHUK KERANA MEREKA YAKIN TIDAK AKAN KEMBALI LAGI...

FATWA ULAMA TENTANG SAURAH DI SYRIA
Rabitah Ulama Syria yang diasaskan oleh Dr Ali As-Sobuni dan Rabithah Ulama Sedunia telah berfatwa kepada rakyat Syria agar mempertahankan rumah mereka daripada keganasan tentera walaupun dengan menggunakan pisau dengan berdalilkan hadis berikut;
#"Barangsiapa terbunuh mempertahankan hartanya, maka dia syahid ; barangsiapa terbunuh mempertahankan ahli keluarganya, maka dia syahid; atau mempertahankan agamanya, maka dia syahid" -hadith ini dikeluarkan oleh Abu Daud dalam Sunannya (2/275) An-Nasaie dan Tirmidzi dan disahihkan oleh Imam Al-Albaniy dan Ahmad (1652 dan 1653) dari jalan Said Bin Zaid dan sanadnya Shahih.

PERKARA TERBARU
1-Masa depan kebangkitan ini begitu baik. ia berterusan dan semakin kukuh. Lebih 30000 tentera yang terdiri dari pegawai telah bersama rakyat. Mereka ini telah melindungi orang2 yang turun berdemo kerana tidak tahan melihat kekejaman rejim Basyar Assad ini yang sesuka hati membunuh rakyatnya sendiri.
2-Pertubuhan2 Arab (Liga Arab) telah mengambil pendirian tentang apa yang telah Syria lakukan terhadap rakyatnya. Mereka tidak membenarkan pegawai2 Syria memasuki tanah mereka. tetapi ada dua negara yang tidak berpendirian sedemikian iaitu Iraq dan Lubnan. Iran tidak berpendirian sedemikian kerana pemimpin Syria merupakan orang Syiah dan mereka selalu meminta pertolongan dari Iran kerana Iran merupakan negara Syiah.
3-Syeikh Yussuf Al-Qaradhawi telah mengeluarkan fatwa bahawa mereka yang terbunuh dalam keadaan yang sebegini adalah seorang yang SYAHID....
4-95% ulama Syria telah bersama dalam kebangkitan rakyat ini.
5-19% negara-negara Arab telah mewajibkan sekatan politik dan ekonomi ke atas Syria.KENAPAKAH KITA KURANG MENGETAHUI DENGAN JELAS ISU SYRIA?
1- Gambaran tentang Syria agak tidak jelas bila dijelaskan oleh media2, kerana itu Syeikh Hassan dihantar bagi menjelaskan apakah sebenarnya yang berlaku di SYRIA..
2-Media2 barat sebenarnya tidak mahu manusia dunia tahu akan apakah sebenarnya yang berlaku di Syria. Lalu mereka telah memutarbelitkan fakta.
3-Syeikh Khalid Hasan bercerita, ketika beliau di Indonesia dan bertemu dengan seorang teman, teman itu berkata dia lihat di akhbar bahawa ramai orang menyokong Kerajaan Syria. TV Indonesia juga menyiarkan bahawa ramai yang menyokong Kerajaan Syria yang dipimpin oleh Basyar Al-Assad. Apa yang berlaku sebenarnya ialah, kerajaan telah mengumpulkan pegawai2nya supaya berkumpul dalam erti kata lain mahu menunjukkan kepada dunia bahawa Basyar Al-Assad ini mempunyai ramai yang menyokong beliau.
4-Jangan terpedaya dengan kenyataan2 yang kita dengar dari ahli intelektual Syria dan ahli politik Syria bahawa yang Syria menentang Israel. Tetapi, sejak zaman ayah Basyar Al-Assad lagi (Hafez Al-Assad) tidak satu peluru pun yang singgah ke tanah Israel. Bahkan Tanah Tinggi Golan yang terletak di Tanah Syria telah dikuasai oleh Israel.
5-Kita banyak tidak tahu tentang Isu Syria selama ini sebab media telah dikawal oleh pihak rejim Basyar Assad. Manakala sumber media lain tidak dibenarkan memasuki Syria untuk membuat liputan. Segala gambar dan video yang menjadi bahan bukti adalah hasil rakaman daripada para pendemonstrasi yang bertekad untuk merakam sendiri kezaliman tersebut dan kebanyakan daripada mereka telah menemui syahid. Sebahagian rakaman lain telah dijual oleh tentera rejim Basyar Assad dengan harga 100 dolar. Syeikh Dr Khalid Hassan Al-Hindawi merupakan delegasi khas Syeikh Dr Yussuf Al-Qaradhawi ke Asia Tenggara untuk menyampaikan dan menyebarkan berita sebenar.

PERANAN KITA SELAKU SEORANG MUSLIM & SELAKU SEORANG MANUSIA
-Mendoakan saudara kita di Syria
-Menghulurkan bantuan untuk mereka dari segi kewangan
-Menyebarkan berita sebenar tentang apa yang berlaku di SYRIA.

Ingatlah Saudaraku, Nabi SAW bersabda yang bermaksud:
"Barangsiapa yang tidak mengambil tahu hal orang Islam yang lain, maka bukan dari kalangan KAMI"
dan ingatlah selalu akan tempat kembali bagi mereka yang zalim:

Kalam Saidina Ali KWJ; "Sesungguhnya negeri yang batil itu sejkejap sahaj sedangkan negeri yang benar itu tetap sehingga datangnya kiamat".

Firman Allah Taala dalam Surah Al-Isra' ayat 81;
"Dan katakanlah :Telah datang kebenaran (Islam), dan hilang lenyaplah perkara yang salah (kufurdan syirik) ; sesungguhnya yang salah itu sememangnya satu perkara yang tetap lenyap".

Firman Allah dalam Surah Ar-Ra'd ayat 17 ; adapun buih itu maka akan hilang lenyaplah ia hanyut terbuang, manakala benda-benda yang berfaedah kepada manusia maka ia tetap tinggal di bumi. Demikianlah Allah menerangkan misal-misal perbandingan.
(Jzkk AKH Abu Abdullah)
(Disampaikan pada 6 Disember 2011 di Uni Putra Malaysia)
Read more...

15 February 2012

Namamu, Sang Rasul

dulu aku bertanya, mengapa namamu yang berulangkali disebutNya
dan kisahmu yang bertebar merambah hampir tiap surah
bahkan Allah menetapkan; kau terkisah untuk menguatkan jiwa
hati dan rasa seorang Nabi penutup masa
ya, kini aku tahu.. betapa tak mudah menjadimu hai Musa
mengemban risalah dalam keadaan yang serba tak sempurna
kau tak fasih bicara, sulit berkata-kata
dan sebab khilaf masa lalu, kau tersalah membunuh
maka saat wahyu turun, air matamu menitik, tubuhmu berpeluh
dalam kesadaran akan beratnya beban, kau mengeluh
bicaraku gagap, lidahku kelu, aku takut mereka akan mendustakanku..
dan pada mereka aku berdosa sungguh, aku takut akan dibunuh
ya, kini aku tahu, sungguh tak mudah menjadimu
sebab dalam keterbatasan itu, Allah berikan untukmu lawan penuh kuasa
perbendaharaannya kaya, kerajaannya luas, tentaranya perkasa
punggawanya setia, lagi taat buta
mengaku tuhan tertinggi, dia merasa berkuasa atas hidup dan mati
dan kau.. kau terhutang budi masa kecil padanya
dan tahukah kau duh Musa, kelak kaum yang kau pimpin
yang kau bimbing bebas dari perbudakan tiran
yang menyaksikan sejuta kuasa Allah menaungi mereka
akan berlomba membangkangi Allah dan mendurhakaimu?
malam ini kususuri kisahmu, dan aku takjub
atas takdirNya, masa lalumu tak sempurna
kau terpilih memikul risalah suci, dan kau didustakan
sedang Muhammad dipilihNya dari pribadi yang terjaga sempurna
dia memikul risalah dengan gelar al amin yang masyhur sudah
tapi diapun tetap didustakan
mungkin sebab itulah kisahmu selalu menjadi penguat hatinya
di saat-saat berat, Muhammad mengenangmu dan melirihkan gumam
semoga Allah menyayangi saudaraku Musa..
sungguh ia dicobai lebih menyakitkan dari ini
malam ini duhai Musa, kususuri kisahmu
aku tersenyum, alhamdulillah, kau membuatku merasa
beban-beban da’wah ini hanyalah seberkas kapas
tapi di sisi lain, menelisik ceritamu, mataku basah
ahh.. surga, rasanya masih jauh, sangat jauh..
sepenuh cinta,

Read more...

14 February 2012

Dakwah... Sampai bila nak bagi alasan lagi!

Salam Perjuangan buat para Pendakwah!

Berada dia atas jalan dakwah bukanlah mudah. Untuk maintain bersama kafilah dakwah memerlukan keikhlasan yang tinggi, kejelasan matlamat, azam dan tekad yang tidak mudah luntur, semangat yang membara, keimanan yang padu dan teman seperjalanan. Tanyalah kepada sesiapa sahaja : Mahukah anda bersama-sama saya mengemudi perjuangan bersama dengan kafilah dakwah???

Kata anak muda yang masih belajar : "Nanti dulu, saya baru daftar universiti, saya nak fokus studi, belajar nie pun ibadah juga, kewajipan utama, nak bantu family... exam dah dekat... banyak assignment... saya perlu pastikan kejayaan cemerlang supaya orang tak tuduh pelajar Islam tercorot, lembab dan malas. Lagipun saya sibuk laa... mak ayah tak izinkan... bila saya graduate nanti saya join la dakwah nie..."

Bila dah dapat result CGPA 4.00... dah mula dapat tawaran kerja. Gaji pun lumayan... above RM3XXX. Dia mula bagi jawapan : "Saya baru mula kerja... banyak masa untuk settle down... perlu sesuaikan diri dengan tempat kerja... lagipun majikan dah warning... kena buat aku janji pula... Saya kena fokus pada kerja. Ini fardhu kifayah... kalau saya tak kerja dengan baik, cemerlang, nanti orang kata pekerja Islam nie tak professional, tak disiplin, tak efisyen... tiap-tiap bulan kena pergi meeting... sibuk... nantilah dulu bila ana free... tahun nie ana baru dapat APC (Anugerah Perkhidmatan Cemerlang)... nak balas budi kat bos, nak tunjuk rajin kerja..."

Bila dah berumur 25 tahun... mula fikir nak berumahtangga. Bila sudah berumahtangga, dia berkata pula : "Ana baru kahwin... banyak problem baru nak sesuaikan hidup berkelamin... nak cari chemistry dengan isteri... kami tidak pernal kenal sebelum nie... maklumlah lain-lain universiti... ana belajar kat oversea... zaujah cuma kat UPSI... zaujah kecik hati kalau tak spend masa untuk dia... keluarga pun penting... Nabi pun berdakwah kat keluarga dulu... mertua pula bising kalau asyik keluar... (kalau orang perempuan)... suami tak izinkanlah... taat pada suami tuu kan penting... tanggungjawab perempuan ialah kat rumah... sibuklah... nanti bila family dah stabil... ana involvelah..."

Setelah beberapa bulan berlalu... isteri disahkan mengandung... Dia mula berkata : "Orang rumah dah mengandung... tadi pi check doktor... kesian nak tinggal-tinggalkan dia... kena jaga hati dia... zaujah ana nie sensitif... cepat terasa dan merajuk... lagipun nie first baby... kenalah jaga elok-elok... tiap-tiap hari kena ambik orang rumah... ada appointment dengan doktor... kena pi hantar ke tempat kerja dia... sekarang perut dia dah besar... dah tak boleh buat kerja rumah... nanti muntah-muntah... kalau ada apa-apa nanti susah... masih sibuk... tunggulah selepas bersalin... baru ana pi usrah..."

Bila dah bersalin, dia pun berkata : "Ada baby kecil, ana dah jadi bapa... rasa berat dan banyak tanggungjawab... kadang-kadang rasa simpati kat orang rumah jaga baby... malam pun tak cukup tidur... anak kerap menangis... bila anak sakit tak ada siapa jaga... ana kena bagi perhatian... kalau tidak nanti kawan-kawan kata tak pandai jaga anak... malulah... nanti dah settle semua nie... ana pi lah..."

Kemudian isteri mengandung lagi dan beranak, mengandung dan beranak dan seterusnya. Setiap kali diajak attend program, attend usrah, dia menjawab : "Perlu masa lebih kat keluarga... anak-anak nak membesar... gaji tak cukup.... kena kerja lebih... ambik kerja lebih masa (OT)... nak bagi nafkah kat keluarga... ini pun wajib... tak pa lah... tunggu ana dah free dari semua nie... ana joinlah..."

Apabila anak-anak sudah besar, dah jadi remaja, dah mula nak bekerja, dah nak cari jodoh, dia mula berkata : "Nak kena tumpu pada anak-anak. Sekarang banyak gejala sosial, kalau tak jaga, nanti anak-anak rosak... dia pilih kawan yang tak baik... orang Islam juga malu... kerja pun kena lebih... anak-anak nak masuk U, nak sambung degree... abang long pun dah nak kahwin... akak pun tak dapat kerja lagi... pening... pening... bagi ana langsaikan semua nie... nak fokus ini dulu... dah settle nie baru ana hadir..."

Setelah beberapa tahun bekerja, dia dinaikkan pangkat, lalu dia pun berkata : "Saya dapat jawatan baru... banyak tanggungjawab dan makin sibuk... perlu jaga nama baik orang Islam kat company (swasta), ana baru sah gred DG 48 (sektor kerajaan), sibuk memanjang... meeting sana meeting sini... semalam kat Putrajaya... hari nie kat Petaling Jaya... nak kena buat preparation... sibuklah... tunggu ana nak pencen..."

Bila umur dah cecah 40 tahun... dia berkata pula : "Doktor dah sahkan sakit jantung, darah tinggi, kencing manis dan gout... takutlah... kena rehat dan jaga kesihatan... tak boleh buat kerja berat-berat... badan tak berapa sihat dan kuat... hujung minggu buat terapi... hemodialisis... rasa tak cukup rehat... nanti dululah... kirim salamlah kat teman-teman..."

Bila sudah pencen, dia berkata : "Ish... rasa lapang dari kerja... nak berehat duk dengan keluarga, anak-anak dan bermain dengan cucu. Celik pejam celik... ana dah ada dua cucu... bila pencen pulak... dapat Jusa C... kawan-kawan pun tak dapat lagi... dakwah nie kerja orang muda-muda... korang orang muda-muda... korang buatlah... ana dah tua, nak tumpu pada amal hari tua..."

Ada pula yang berkata : "Malulah buat kerja nie... tak biasalah... masa kat U tu... ada lah join sikit-sikit... tapi dah lama tinggal dah... rasa segan pulak... macam tak cukup ilmu... nak ajak orang lain pun malu... keluarga sendiri pun tak betul... macam mana nak dakwah pada orang lain... releklah dulu..."

Fikir-fikirlah... sampai bila nak berada dalam zon masalah... sampai bila nak berhujjah... Jangan tunggu masa lapang untuk berjuang, kerana sememangnya kehidupan ini tidak akan menyediakan kelapangan. Hidup ini dijadikan penuh kesibukan. Kelapangan bila kita melangkah di awal langkah pertama ke syurga seperti kata Imam Ahmad bin Hanbal. Orang yang menanti kelapangan untuk berjuang, samada dia akan terjun ke medan perjuangan atau akan hanya menempel sahaja di tepi medan...

Manakah lebih baik - Seseorang yang berusaha keras mengatasi halangan dalam kehidupan atau seorang yang hanya berhenti di hadapan halangan setiap kali ia menghalangi laluannya...???

Sampai bila nak bagi alasan lagi... wahai sang Da'ie...

"Sesungguhnya orang yang beriman itu adalah orang yang benar-benar beriman kepada Allah dan Rasul Nya, kemudian ia tidak ragu-ragu lantas berjihad di jalan Allah dengan sebenar-benar jihad..." -


Rujukan : "Tarbiyah : Dari Zero ke Hero" - Karya Azizee Hasan, m/s 143-146


Read more...

10 February 2012

Jalan Tarbiyah... Mengapa Ianya Menjadi Pilihan Kita?


Kenapa memilih jalan Tarbiyah ini?

1. Sukar tapi Kukuh...

Tarbiyah ibarat menanam sepohon pokok. Pokok tersebut harus dijaga, dipelihara, dibajai, disirami, dikawal dari diceroboh binatang-binatang buas, juga terpaksa menghadapi ribut taufan, angin kencang, panas terik sehingga ia tumbuh membesar, kuat dan utuh, menghasilkan buah-buah ranum dan berkualiti yang boleh dimakan oleh orang lain...

2. Panjang tapi Asli...

Jalan ini diwarisi dari satu generasi ke satu generasi. Ia merupakan siri mata rantai perjuangan yang saling berkesinambungan untuk mencapai sasaran dan matlamat dakwah. Betapa panjangnya perjalanan dakwah ini dilalui, berapa banyak generasi dilewati, berapa banyak kader bersilih ganti, berapa banyak rijal dijual beli fi sabilillah tetapi keasholahan (keaslian dan ketulenan) dakwah dan tarbiyah tetap dijaga. Asas dan pasak yang telah dimulakan oleh Rasulullah SAW dan kemudian dilanjutkan oleh para sahabat RadiyAllahu'anhum, sehinggalah sampai kepada kita pada hari ini...

3. Lambat tapi Terjamin...

Dakwah ini ibarat larian marathon bukan larian sprint. Biarpun lambat tetapi akan sampai ke garisannya jua. Lihatlah anologi berbeza antara karektor kura-kura dan arnab. Sifat ghurur dan takjub pada diri serta berasa selesa akan membawa padah dalam perjalanan berbeza dengan kura-kura yang menyedari hakikat dirinya walaupun lambat namun kesabaran, kesungguhan mengusungnya sampai ke garisan penamat dan dia menjadi pemenang. Satu perjuangan yang memerlukan nafas panjang...

~ Inilah jalan yang kita warisi dari Rasulullah SAW, jalan yang diperakui oleh para mujtahid dakwah dan harakah, hasil penelaahan dan pengkajian mendalam terhadap perjalanan sirah Baginda SAW dan terbukti berjaya...  


Talkhis dari "Tarbiyah dari Zero ke Hero" karya Azizee Hasan


Read more...

Ghuraba'

Hayati. Bukan sekadar dengar. Kalau benar kau memahami hakikat perjuangan, pasti hatimu tersentuh. Pasti hatimu menangis dan mungkin air matamu akan menitis.Read more...

4 February 2012

Aku ini Siapa???

Read more...

2 February 2012

Tinta Mujahid"..Aku membayangkan AL-MUJAHID itu sebagai seorang pemuda yang sentiasa membuat persiapan, menyediakan bekalan, berupaya menguasai fikiran yang memenuhi setiap sudut jiwa dan segenap jurusan hatinya. 

Dia sentiasa berfikir dan menumpukan perhatian sepenuhnya terhadap persiapan yang terus menerus. Apabila diseru dia menyahut. Apabila dipanggil dia menjawab. Pulang dan perginya, perkataan dan bicaranya, kesungguhan dan gurauannya tidak melampaui bidang yang disediakan untuknya. Dia tidak mengambil tugas selain yang telah dituntut ke atasnya. Dia berjihad di jalanNya. 

Kamu dapat membaca pada garis wajahnya, melihat pada kilauan matanya dan mendengar pada gerakan lidahnya segala yang bergelora dalam hatinya berupa hawa yang melekat, kesakitan yang terpendam, keazaman yang benar, kesungguhan, cita-cita yang tinggi dan matlamat yang jauh sentiasa memenuhi jiwanya.." 

-As-Syahid Imam Hassan Al-Banna –

Read more...

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP